HJARBÆK FJORD CAMPING

 
 
Det var nu tid for endnu en weekend med vores venner, Søren og Ulla. Denne gang gik turen til Hjarbæk Fjord Camping. Det er en ACSI-plads og den ligger på en skråning ved Hjarbæk Fjord 14 km nordvest for Viborg. Det er et smukt område og Hjarbæk by er et hyggeligt lille fiskerleje et par km fra pladsen. Vi ankom ved spisetid fredag aften - Søren og Ulla kom først ved 21-tiden. Vi  havde bestilt udsigtsparceller øverst på pladsen - det var også ok, men campingmutter spurgte om ikke vi hellere ville ligge længere nede på pladsen, for det blæste kraftigt, og pladserne var meget udsatte. Det var jo ikke noget ved at ligge i strid kuling og ikke kunne holde til at sidde ude, så vi fandt et par andre pladser.

Da vi ankom, var vores parcel delvist optaget af en gammel VW og en lille Olimpiade campingvogn. Det var heller ikke let at se, hvor parcellerne gik til, men vi hjalp lige manden med det nostalgiske vogntog med at flytte lidt. På den anden side, hvor Ulla og Søren skulle være, blev deres nabo lidt bekymret for, om han også holdt forkert. Det tror jeg, han gjorde, men vi mente, at de godt kunne være der. Desuden skulle vi jo kun være der en weekend.

Campingpladsen er en lille smule nedslidt. Toiletbygningen nærmest os var godt nok pænt renoveret med helt nye bad og toiletter, men ellers kunne der godt bruges en klat maling her og der, for at tage det værste nussede og slidte indtryk. Ellers var der kanon hyggeligt med forskellige afdelinger med vogne og store træer rundt om, der gav et parklignende udseende. Det var en meget stille og rolig plads, og der var mange campister på pladsen. Nogle gange i ydersæsonen, kan en plads virke helt tom og forladt, men ikke her. Vores nabo med det søde lille vogntog, skulle kun være der en nat, før han skulle videre til træf, men ellers var der pænt fyldt op, både med kørende campister og fastliggere.

   
Folkevognen var fra 1967 og campingvognen var lidt ældre - ligeså gammel som mig ;-) - den hed Grazia Olimpiade
 
Næste morgen slappede vi af i det gode vejr. Midt formiddag besluttede vi at køre en tur til Viborg. Det var ikke meningen, at det skulle være shoppingtur, men alligevel endte vi med at bruge penge på sko og tøj :-) - således forsynet med "nødvendigheder" måtte vi hellere finde noget frokost, for man bliver jo sulten af al den renden ud og ind af butikker. Vi købte nogle sandwich, som vi nød på en bænk i et lille anlæg overfor domkirken. Bagefter fik vi set kirken, og den var meget smuk med vægmalerier og loftmalerier. De store stensøjler og buegange virkede helt uforgængelige.
   
Læsning i solen Flemming foretrækker skyggen
   
Pladsen var dejlig grøn Den var opdelt med hække og træer og det gav et parklignende indtryk
   
Vi havde puttet alle vores poser med vores indkøb i bagagerummet på bilen og fortsatte i byen. Her ved Sortebrødre kirke. Uden mad og drikke............
 

På vej mod Viborg Domkirke

   
Viborg Domkirke. Døren i front var låst. Men en sidedør var åben, og man kunne komme ind og se kirken.
   
Vægmalerierne var overalt, og de var smukke og farverige. De er heller ikke så gamle, idet de er malet af kunstneren Jakob Skovgaard i tidsrummet fra 1899-1907 sammen med hjælpere-
   
Man kan gå længe og nyde de smukke malerier og detaljerne i kirken. Midt i kirken står en mere end mandshøj 7-armet lysestage.
   
Kirken er ikke så gammel i sin nuværende stand - den blev færdigbygget i 1876. Den tidligere kirke blev ødelagt af lynnedslag og brand. Den første kirke på stedet blev bygget omkring 980. Ved siden af kirken er der et museum - Skovgaard Museet - forlæg til kirken malerier findes i museets samling. Bag museet er der en lille gårdhave med bænke og borde, hvor man gerne må nyde sin medbragte mad.
 
Vi kørte en tur rundt om Hjarbæk Fjord. Næsten tilbage ved campingpladsen, stoppede vi ved den lille by Hjarbæk, der ligger et par km fra campingpladsen. Det var et rigtig hyggeligt lille fiskerleje, og i havnen var der et større antal sjægte. En sjægt er en træbåd med sejl og mast, og der er faktisk et sjægtelaug i Hjarbæk Hjemmeside for "Hjarbæk Sjægtelaug" Jeg var meget fascineret af de fine gamle træbåde. Vi var også i en "tingbutik" - Butik Remme - og de solgte alt muligt. Porcelæn, haveting, krukker, lygter, nips osv. og tasker og punge og ikke mindst var der smagsprøver på rom fra Vestindien. Flemming og Søren blev efter en del smagsprøver helt dus med damen, der har forretningen, hvilket betød at Ulla og jeg ikke behøvede at skynde os rundt for at se det hele ;-)
 

På vej rundt om Hjarbæk Fjord.

   
Inden vi kom til Hjarbæk by, kom vi forbi et lille fiskerleje ved Kvols. Her lå der også et lille udvalg af sjægte.
 

Der var meget idyllisk, og jeg er lidt begejstret for de små fiskerlejer og de små hyggelige steder ved vandet.

   
Skråt overfor til venstre, kunne vi se Hjarbæk. Det er skønt, at der stadig findes disse autentiske små træbåde.
   
Vi nåede til Hjarbæk og parkerede foran kroen. Den var fin holdt og der var indrettet små stemningsfyldte steder - næsten helt franskt.
   
Vi fortsatte lidt op i byen. Hvor vi faldt over Butik Remme, hvor der var mange spændende sager.
   
Søren og Flemming fordybede sig i smagning af Vestindisk rom Ulla og jeg ville ikke gå glip af noget som helst, så vi tog rundt og så på det hele. Der var en lille café tilknyttet, hvor man kunne sidde ude i solen og nyde kaffen.
   
Der blev solgt alt muligt - både nyt og gammelt. Ude foran butikken.
 

Vi fortsatte vores tur. Dejlig have med skønne æbletræer. Fristende at kravle over hegnet og stjæle æbler.

   
Hvis man tager til Hjarbæk Camping, må man ikke snyde sig selv for en tur til Hjarbæk. Tilbage ved kroen. Nu skulle vi se de smukke gamle træbåde.
   
De var flotte og velholdte. Ved hver sjægt var der et skilt med navn og historie om båden.
 

Jeg var langt mere imponeret af de smukke træbåde end alle de andre lystyachte, der lå i havnen.

 
Tilbage igen på pladsen, hyggede vi os resten af dagen. Næste dag gik Ulla og jeg op på toppen af Udsigten på pladsen. Der havde man et fint overblik over pladsen. Det kostede ekstra at ligge på pladserne med udsigt. Resten af dagen gik med hygge på pladsen og en tur ned til stranden ved pladsen. Det var en bittelille strand. Men der var lige lidt sand, så børn kunne lege der. Det var en fantastisk dejlig weekend i gode venners selskab.
   
Fra søndagens tur rundt på pladsen. Pladsen var hyggeligt indrettet i kuperet terræn.
   
Vi så et fortelt, som aldrig før havde set. Turen op til udsigten gav lidt åndenød.
 

Udsigten over pladsen og fjorden var flot og kunne næsten også tage pusten fra en - det var måske slet ikke dårlig kondition :-)

   
Så fik vi os lige lidt at drikke inden frokost. Bagefter var vejret blevet bedre og vi gik ned til stranden, hvor vi kom forbi denne smukke have.
   
En lillebitte strand. Men fint sted at sejle ud med kano fra.
 

Hjemover

 

FORSIDE