PUCK 2013 - DANSK MOTOR- & MASKINSAMLING

 
 
NÅR MÆND BLIVER TIL DRENGE - det kunne fint være overskriften på denne beretning, men det var ikke kun mændene, der oplevede en udelt begejstring over alle disse motorer og maskiner. Nu kan jeg jo kun tale for mig selv, men jeg tror ikke, jeg var den eneste kvinde, der delte mændenes begejstring.

Og så må jeg hellere forklare, hvad det drejer sig om. Den første weekend i maj, var vi på campingtræf - for vores vedkommende var det første gang, vi var på træf. Vi har aldrig haft lyst til at deltage i træf med en masse andre campister. Vi har altid selv kunnet finde ud af, hvad vi havde lyst til at opleve og nydt at være af sted, uden at skulle tage hensyn til andre i en gruppe.

Men på campingferie.dk startede John Ahrenkiel en tråd om en campingklub. Navnet er PUCK, og det står for Politisk Ukorrekt Camping Klub - klik på navnet for at læse mere om klubben. Jeg kunne godt lide den uhøjtidelige, humoristiske tone og de ture, der var lagt op til, syntes jeg lød rigtig spændende, så der var ikke langt fra tanke til handling - jeg meldte os straks ind i klubben. Medlemskab er gratis, og her er det ikke en mærkeklub, hvor man skal eje en bestemt vogn eller andet. Alle er velkommen.

Den første tur i klubben skulle gå til Dansk Motor- & Maskinsamling ved Grenå på Djursland. Dem, der følger os, ved vi har haft skiftet vogn pga. af en skade, og vi havde tilmeldt os med det forbehold, at vi ikke kunne komme, hvis vi ikke nåede at få den nye vogn. Alt gik heldigvis op i en højere enhed. John Ahrenkiel kontaktede mig inden træffet, for at spørge om jeg ville tage nogle billeder til en artikel på campingferie.dk, hvilket jeg lovede at gøre.

   
Fredag aften var vi de sidste, der ankom. Vi sluttede os til selskabet og hilste på de andre.
 
Vi stod op til en morgen med strålende sol. Der skulle være informationsmøde kl. 10.15. I motorsamlingens udstilling var der stillet et toilet med bad til rådighed. Vi har batteri i vognen, og behøvede ikke strøm. Jeg lånte motorsamlingens badeværelse, der var rent og pænt. Jeg kogte vand til kaffe, og efter morgenmaden gik jeg ud og så lidt på omgivelserne. Det var sådan set den mest usædvanlige "campingplads", vi nogensinde havde boet på. Udenfor udstillingshallerne, var der stablet gamle maskiner og rustent jern. Jeg er ret sikker på, at det for nogen var en ren skattekiste :-)
   
Der var mange rustne sager udenfor udstillingen - eller var det en del af udstillingen? Jeg har ikke et hak forstand på maskiner og motorer, men noget af det virkede genkendeligt :-)
 

En lille præsentationsrunde efter John har givet sine informationer om weekenden, så vi ved, hvem hinanden er.

   
Efter al den snak om, hvem vi var, skulle vi lige skylle halsen. Og så begav vi os ind for at se udstillingen.
 

De mange motorer var renoverede og malede og pudset op.

   
"Drengene" pegede og diskuterede og udvekslede historier. Jeg var imponeret over, hvor flot de gamle maskiner var renoveret. Et lille skilt fortalte detaljer om hver motor.
   
Messing og kobber - smørekander og tragt - det stråler nypudset. Her var det ikke let at få lavet en aftale :-)
 

Her kunne jeg genkende noget. Motoroliedunke med firmanavne, jeg kunne huske fra min barndom - Esso, Gulf, Castrol, BP, Valvoline og Caltex

   
Vi var blevet lovet, at nogle af de store motorer ville blive startet, og det kunne være spændende at se og høre denne store motor i gang. Der blev sammenlignet og diskuteret.
   
Detalje fra motoren på billedet ved siden af. Et helt lille kunstværk. Motor fra B & W.
 

Overblik over en af hallerne. Vi havde fri adgang til udstillingen hele weekenden.

   
Der fortælles og undersøges.  
   
Flemming læser om maskinen. Nogle steder var der en ekstra lille historie, der gav et indblik i historien og lidt stof til eftertanke.  
 

I en anden hal var der traktorer i alle aldre og vejtromle og andre maskiner.

   
Billede af skurvogn/mandskabsvogn med vejtromle foran Her er et eksemplar som man kunne kigge ind i.
   
Vejtromle - ikke helt som på fotoet over.

Skurvognen indvendigt - dekoreret med valgplakat.

 
Det var efterhånden blevet frokosttid. Vi havde endnu ikke oplevet motorerne "live", men vi gik ud til vores vogne for at få lidt at spise. Næste punkt på dagen var udflugt og fælles kaffe ved Fornæs Fyr. Men inden vi nåede dertil kom Jens, der var en af kræfterne bag samlingen og startede en maskine op. Det var en motor, der drev en sav udenfor på området. Saven blev demonstreret og bagefter startede han flere motorer op. Snart genlød bygningerne af dunken fra motorerne, og der var en skøn oliehørm over det hele :-) Hvor det om formiddagen var udstillingen med tavse maskiner, var der nu nok at se på, og alle - også pigerne - var helt optaget af det hele.
   
Så er saven startet op. Den saver støt og taktfast gennem stammen.
 

Tror ikke, det var helt ufarligt med sådan en sav. Stammen føres frem på en skinne.

   
Den røde motor med båndet trak saven. Så er stammen næsten savet igennem.
   
Jens starter endnu en motor op. Alle følger interesseret med, og det er også spændende at se de store maskiner stå og arbejde.
 

Det er svært at se på et foto, men det store hjul drejer hurtigt rundt, og motoren fungerer upåklageligt.

   
Endnu et stor motor bliver startet. Jeg syntes, det var fascinerende at se, hvordan de gamle motorer stadig kørte.
   
Endnu en motor i gang. Denne blev brugt til nødstrøm i Grønland. Da den kom i gang, dunkede den, så det kunne mærkes i kroppen.
 

Så kører vi bag Johns autocamper på vej til Fornæs fyr, hvor vi skal have eftermiddagskaffe.

 

Fornæs fyr, som vi desværre ikke kunne komme op i.

   
Stranden ved Fornæs fyr Kaffe med udsigt over havet.
   
Hvad er det, de spejder efter ude på havet? En slæbebåd med dele til de store havvindmøller mellem Grenå og Anholt.
   
Fællesspisning/fest lørdag aften. Vi havde fået lov til at dække bord i en af hallerne, da det blæste så meget, at vi ikke kunne sidde ude. Der blev udvekslet minder og campinghistorier, og det var kanon hyggeligt med masser af grin.
 
Næste dag skulle John, der er dieselmekaniker, forklare os om en moderne dieselmotor i vore biler. Han fortalte i detaljer og svarede på spørgsmål. Han havde en avanceret motortester med, og der blev testet på et par biler. Han kunne læse alt muligt på sin pc om motoren, og hvad målingerne viste. Jeg skal overhovedet ikke gøre mig klog på noget her, for der er jeg virkelig på gyngende grund. Men testeren var enig med mig i, at vores klimaanlæg i bilen ikke fungerede :-), så der skulle bestilles tid på værksted. Vi har fået det lavet nu.

Det var muligt for dem, der ikke havde lyst til at høre om dieselbiler, at køre til gårdbutikken Louises Verden ikke langt derfra. Men det var vist begrænset, hvem der lagde vejen forbi. I løbet af formiddagen begyndte de forskellige vogne at køre hjemad. Jeg tror, at alle syntes det var et fantastisk godt træf, og vi er skrevet op til næste tur i PUCK :-) Vi var de sidste, der kørte. Vi havde bestilt plads til Kr. Himmelfartsferien på DCU Gjerrild Nordstrand, der lå få kilometer fra motorsamlingen. De lukkede først op efter middag kl. 14.00, så vi fik frokost i ro og mag, inden vi hægtede på og kørte til Gjerrild Nordstrand. Det kostede 25 kr. om dagen at have vognen til at stå ubeboet indtil torsdag, så i stedet for at køre vognen til Aalborg og tilbage til Djursland igen 3 dage efter, var det lettest at lade vognen stå.

 

John Ahrenkiel fortæller og viser, hvordan en moderne dieselmotor fungerer.

   
Alle, der har spørgsmål får en forklaring. Han viser, hvordan de forskellige ting virker.
   
Bagefter sætter han testeren til - det er ikke autocamperen, der bliver testet, men pc´en står i skyggen der, så man kan se, hvad der står på skærmen. Og her må vi nok indse, at det er mændene, som er mest interesserede :-)
   
Her konstaterer John, at vores klimaanlæg ikke virker, hvilket jeg bemærkede, da vi kørte til Djursland. Sidste vogn på pladsen. Støttebenene er hævet og vi skal til DCU Gjerrild Nordstrand.
 

Så kom vi på plads på DCU Gjerrild Nordstrand, og så må det gerne snart blive Kr. Himmelfartsferie. Det vil der komme en særskilt beretning om.

 

FORSIDE

 

Beretning om turen på autocamper-nyt.dk som også er en del af campingferie.dk  Dieselmotorer i fortid og nutid – 1. træf med PUCK klubben