MECKLENBURG-VORPOMMERN 2018 DEL 2

 
 
Næste dag går turen til Stralsund. Vi er lidt matte efter turen til Peenemünde dagen før, og vi kommer først af sted over middag. Jeg har set billeder derfra, og det ser ud til at være en dejlig by. Der er ikke så langt fra campingpladsen, ca. 35-40 km. Turen kan jo kombineres med besøg på Rügen, men jeg har på fornemmelsen, at det vil være for meget med en dag med både Stralsund og alle de spændende steder på Rügen.

Vi finder et parkeringshus efter at have kørt lidt rundt. Jeg synes altid, det er svært at vide, hvor man skal parkere, for at det bliver mest centralt for de steder, vi gerne vil opleve. Nogle gange får vi parkeret i den "forkerte" ende af centrum i forhold til f.eks. Altstadt. Det gør ikke så meget i mindre byer, men er det en større by, synes jeg, det er spild at tid og kræfter at trave gennem f.eks. gågaderne  i byen, når ikke det er shopping, der er på programmet.

Først går vi rundt og kigger ved havnen. Der er store rødstensbygninger, og området minder en lille bitte smule om Speicherstadt i Hamburg - altså slet ikke i samme målestok - men det er samme byggestil. Vi kommer forbi Ozeaneum som er akvarie og udstilling om havet. Det behøver vi ikke se. Vejret er skønt, så vi fortsætter ude i det fri. På vej tilbage fra havnen ligger der en flydende Imbiss, hvor man kan købe Fischbrötchen, Fish & Chips, røget fisk og små retter med fisk. Det ser så lækkert ud, at vi pludselig bliver sultne, så vi sætter os med en gang Fish & Chips, og det er store lækre faste stykker fisk, vi får. Således optanket går vi på mere opdagelse i byen. Byen minder om Lübeck, og vi tager både Altstadt, gågaderne, og hvad vi eller render over. Jeg køber støvletter og Flemming sko. Tyske skoforretninger har bare meget større udvalg end i Danmark.

Da vi har fået nok af byen, kører vi over broen til Rügen. Aftenen er ved at sænke sig, og vi kører til den lille by Altefähr lige overfor Stralsund, for at se byen i solnedgangens skær. Byens tårne står i silhuet mod himlen, og det er rigtig smukt at se på. Mens vi kører tilbage til campingpladsen, flyver tranerne hen over os, mens himlen bliver mere og mere rød. Jeg forsøger med billeder ud af bilens ruder, men det bliver noget makværk, så det må I tænke jer til.

 

Så har vi stillet bilen i parkeringshuset ved havnen.

 

Havneområdet er adskilt med en kanal med broer over flere steder.

 

Vi kommer forbi en knejpe med trabanten på vej ud af muren.

 

På kajen står lystfiskerne med udsigt til broen over til Rügen. Den passerer først øen Dänholm.

 

Byggeriet på havnen er en lidt pudsig blanding af nyt og gammelt.

 

De røde lagerbygninger - Speicher - der minder om bygningerne i Speicherstadt i Hamburg.

 

Sejlskibet Gorch Foch 1 - læs evt. mere her http://gorchfock1.de/gorch-fock-i-daen/

 

Ozeaneums moderne bygning står i skærende kontrast til de gamle røde lagerbygninger.

 

Vi forlader havneområdet og går op mod byen.

 

Men først lader vi os friste her, hvor vi kan spise med udsigt til kanalen.

 

Langs kanalen står træer i smukke efterårsfarver.

   
Når vi kigger på husene i Stralsund, kan vi se, at de er meget begejstrede for røde, orange og gule huse. Selv nybyggede huse, bliver holdt i de nuancer.
 

Vi kommer forbi Jakobikirche. Det er ikke let at tage billeder, da jeg ikke rigtig kan komme på afstand. Kirkens tårn har små tårn.

   
Jakobikirche. Vi er nået længere op i byen, og ved rådhuset ligger den store kirke, Nikolaikirche, Stralsunds største kirke, der blev påbegyndt i 1234.
   
Kirkens dør ses bagest. Vi går i en arkade i rådhuset. Der er en eller anden kirkelig handling, og vi vil ikke forstyrre. Rådhusets arkade.
 

Vi kommer ud på Alter Markt.

 

Et lyseblåt hus - Commandantenhaus - skiller sig ud blandt de røde farver.

 

Stralsund rådhus, der med sin høje luftige gavl minder om rådhuset i Lübeck. I det hele taget minder Stralsund meget om Lübeck.

 

Nikolaikirche, der ligger bag husene på Alter Markt, virker kæmpestor i forhold til husene. Der er springvand på torvet, derfor er der vådt.

 

Som i mange tyske byer er torvet omkranset af fine bygninger, hvor der er restauranter og caféer.

 

Noget af rådhusets gavl.

   
Vi har set meget af byen, og vi er sikkert også gået glip af noget. Vi er på vej ned mod havneområdet og parkeringshuset igen.
 

Stralsund er pænt sat i stand de fleste steder, og det er hyggeligt at gå rundt og se på byen.

 

Vi kører over til den lille by Altefähr på Rügen. Ved siden af den høje bro med motortrafikvej, går den gamle vej.

 

Altefähr.

 

Herfra er der smuk udsigt til Stralsunds flotte kirketårne og bygninger.

 

Nikolaikirche og rådhusets takkede gavl.

 

Jakobikirche, Marienkirche og Ozeaneum.

 

Vi tager den gamle vej tilbage til Stralsund.

 
Næste tur, vi tager på, går til Rügen. Det bliver igen en heldagstur, for der er meget, vi gerne vil se. Rügen er Tysklands største ø, og den ligger i Østersøen ud for byen Stralsund, som vi lige har besøgt. Jeg er klar over, vi har mere vi gerne vil opleve, end vi har tid, så vi starter ud med byen Sellin, hvor jeg gerne vil opleve Seebrücke Sellin med den flotte pavillon. Byen Sellin ligger højt over stranden, og man kan komme ned til molen og stranden ad en lang trappe eller med en slags elevator, der går på skinner skråt op og ned ad skråningen.

Vi går ned ad trappen, og jeg er vild med den flotte bygning. Den står hvid og skarpt mod det blå hav og den blå himmel. Der er mange på restauranten i bygningen og ud ad den 400 m lange mole. Ude for enden er der en "dykkerklokke" i stil med den vi så i Zingst. Her er den under vand, og vi står og venter, så vi kan se, når den kommer op. Bagefter går vi op ad den mange trapper igen og går lidt frem og tilbage i hovedgaden af Sellin. Her er butikker og restauranter og meget turistet. Jeg kan godt forestille mig, hvilket mylder der vil være i højsæson om sommeren. Alle huse er hvide med udskæringer som pynt ved tag og altaner. Vi stopper et sted og spiser et Fischbrötchen med laks. Vi vender tilbage til bilen for at køre videre.

 

Landevejene på Rügen indbyder ikke til hurtig kørsel, men turen er smuk i efterårsfarver.

 

Vi er i Sellin. Det er lutter hvide huse med pensioner og hoteller, og i gadeniveau butikker, caféer og restauranter.

 

Her er så den flotte Seebrücke Sellin.

 

Sådan en smuk dag tager det hele sig ud fra sin bedste side.

 

Der er lunt efter årstiden, og folk nyder stranden.

 

Nede på molen kan vi se, at der også sidder mange ved restauranten og nyder vejret.

 

Jeg kaster et blik tilbage på trappen og "elevatoren" ved siden af.

 

På vej ud ad molen er der fotos af  broen og bygningerne gennem årene. Her den første mole fra 1906.

 

Broen blev flere gange ødelagt af isvintre og storme. I halvfjerdserne blev den revet ned, og i 1998 blev den genopbygget, så den står som i dag.

 

Vi fortsætter ud ad broen efter restauranten.

 

For enden kan vi se dykkerklokken, som er under vand.

 

Langsomt kommer den op, og drengen i vinduet følger interesseret, hvordan den kommer op over overfladen.

 

Så er den ved at være oppe.

 

 Der står allerede en masse, der skal med ned igen.

 

Vi går tilbage ad broen mod byen.

 

Flemming synes, jeg skal foreviges foran den fine bygning. Se evt. mere om Seebrücke Sellin her, hvor der også er fine billeder fra forskellige vinkler https://www.ostseebad-sellin.de/seebruecke-sellin/

 

Husene i Sellin er alle hvide og fyldt med træarbejde.

 

Her et kig gennem hovedgaden. Gaden er en lang allé med træer, og husene er gemt bagved. For enden er nedgangen til molen.

 
Vi fortsætter nu til en anden badeby - Binz. Byggestilen er den samme med hvide huse. Parkering er ikke helt så let her. Der er et lille stykke at gå ned til promenaden. Vi kommer forbi et stort luksus-badehotel. Det er vist et sted for de mere velhavende. Ved molen i Binz, fortsætter vi op gennem en slags gågade, hvor der dog kører biler. Der er masser af butikker med outdoor-beklædning og souvenirbutikker og restauranter. For enden af gaden kan man købe belgiske vafler med softice. Det bliver vi nødt til at smage :-)

Vi fortsætter tilbage til bilen, og selvom det er ved at være sidst på dagen, vil vi også lige se Prora - Hitlers stort anlagte feriested.

 

Husene i Binz ligner til en forveksling fuldstændig husene i Sellin.

 

Her er alt hvidt i hvidt, og byens malerfirmaer må have en del hvid maling på lager. Mon ikke de finder det kedeligt i længden.

 

Vi er på strandpromenaden ved Binz, der strækker sig over et langt stykke. Der er nedgang til stranden flere steder.

 

Her kan man hygge sig med udsigt over havet. Så sent på dagen, er der ikke sol længere, da det vender mod øst.

 

Her er hyggeligt, og selv om man ikke har en plads i solen, er der godt besøgt.

 

Stort anlagt badehotel.

 

På stranden hygger folk sig i den sene eftermiddagssol.

 

Ude på molen kan vi kigge ind på det store hotel.

 

Bag stranden og en række træer ligger hoteller og pensioner side om side. Ikke alle steder har den flotte havudsigt.

 

Alle steder nydes solen, og det milde vejr har lokket masser af folk ud.

 

Gågaden i Binz. Efterårsfarverne ses på træerne.

 

Endnu et fint hotel med balkoner med træarbejde.

 

De hvide huse, den blå himmel og de gyldne efterårsfarver passer flot sammen.

 

Det er hyggeligt, at gå og kigge lidt på det hele.

 

Her må vi have os en belgisk vaffel med softice. Man får faktisk en dobbelt vaffel med isen mellem. Vi kunne have delt en portion, og vi må begge levne.

 
Vi er ved at være lidt trætte af at trave rundt, og vi finder tilbage til bilen. Vi vil også gerne nå Prora, nu vi er kommet til Rügen. Heldigvis er der ikke så langt dertil. Til gengæld bruger vi lidt tid på at finde ud af, hvor vi kan parkere. Flere steder er det hele bygget om til luksuslejligheder, hotel, vandrerhjem og andet. Disse steder er der spærret med bom ind til parkeringspladsen, og det er kun for beboere eller gæster.

Det er jo heller ikke kun de ombyggede og flotte bygninger, vi vil se, men mere de oprindelige bygninger. Det er ikke meget af det gamle oprindelige Prora, der står tilbage. Overalt sættes der i stand. Så vi kører ind ad alle stikveje ved det ca. 5 km lange byggeri, indtil vi finder en parkeringsplads, hvor der stadig står noget af det gamle Prora. Vi går rundt på en byggeplads, for her varer det heller ikke længe, før det hele er sat i stand. Bagefter kører vi lidt rundt og finder et sted ved nogle luksuslejligheder. Alt er hegnet ind, og vi kan kun se byggeriet gennem hegnet.

 

Vi har parkeret her ved dokumentationszentrum prora. Vi vælger det fra. Hvis der stadig er åbent, når vi har set på bygningerne, vil vi overveje, om vi orker at trave mere rundt.

 

Vi fortsætter mod noget af det sidste oprindelige byggeri. Det er en byggeplads, og vi bliver advaret om, at det er på egen risiko at besøge området.

 

Byggeriet fortoner sig langt ude. Der er allerede lavet en masse om. De ombyggede bygninger står funklende hvide.

 

I denne ende er der stadig lidt af det gamle. Hvis man vil opleve noget af det, skal man vist skynde sig at se det.

 

Her er vi nået om på den anden side mod stranden. Dengang det blev lavet, var der ud over ferieboligerne også lavet biograf, restauranter, natklub osv. Én stor ferieby.

 

Bag træerne til venstre er stranden. Som det står nu, er det kun de øverste etager, der har vandudsigt.

 

Vi går ned til stranden. Man lægger slet ikke mærke til, at der bag træerne ligger 5 km ferieboliger. Lige så langt øjet rækker og mere til.

 

Denne del er, så vidt jeg husker, nogle af de bygninger, der skulle rumme restauranter og biograf.

 

Og her natklub, hvis jeg huske rigtigt.

 

Næste stop er i den anden ende ved de færdigbyggede luksuslejligheder.

 

Her er hegn, og man kan ikke komme nærmere.

 

Prisen fremgår ikke, men det er nok ikke lige i vores økonomiske råderum.

 

Næste dag driver vi i solen og går en lille tur i området ved campingpladsen.

 

Vi går gennem noget eng-område. Vandet er ikke Østersøen, men et vådområde før man kommer ud til havet.

 

Og med blikket ud over engene går vi tilbage for at pakke sammen.

 
Turen går tilbage til campingpladsen med stop undervejs, hvor vi spiser aftensmad. Igen en lang dag. Næste dag er sidste hele dag inden ferien er slut. Der skal pakkes telt, og så vil vi bare slappe af og gøre ingenting. Det har været en dejlig uge i fantastisk skønt efterårsvejr. Forhåbentlig kan I få lidt inspiration til nogle oplevelser, hvis I tager på ferie i det område. Efterårsferien er i hvert fald en god mulighed.